Разделят единната сметка на четири
Разделят единната сметка на четири / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От днес ще плащаме данъците и осигуровките си в четири отделни сметки, а не както беше досега в т.нар. единна сметка.

Това означава, че за да внесем данъци, социални осигуровки, здравни осигуровки и вноски за втора пенсия, трябва да подадем четири платежни нареждания с четири отделни кода, като сметките и кодовете може да видим на сайта на Националната агенция за приходите.

В социалните и здравните сметки имаме право чрез допълнителна декларация да обозначим за какъв период плащаме, за да не изгубим правата си. За да имаме валидни здравни права, трябва последните три месеца да имаме погасени вноски, които са минимум 16,80 лева.

Промяната се налага заради спешни изменения в Данъчно - осигурителния процесуален кодекс, направени заради отмяната на единната сметка от Конституционния съд.

Досега сметките реално бяха две - единната сметка, по която плащахме данъци, социални и здравни осигуровки, и друга, в която се внасяха задълженията за втора пенсия.

Данъчните са категорични, че хаос в данъчната кампания няма да настъпи и припомнят, че сроковете за плащане на налозите към хазната остават същите.

Данъкът върху доходите на физическите лица трябва да бъде внесен до края на април. Данъците за фирмите трябва да бъдат платени до края на март.