/ БГНЕС
Работодателите отново се обявиха против административното увеличаване на минималната работна заплата.
 
Социалните партньори обсъдиха проект на постановление на Министерския съвет, с който се предлага минималната работна заплата от 2018 година да е 510 лева. Предложението се подкрепя от синдикатите, но всички представители на бизнеса са против.
 
Плановете на бизнеса: ще се вдигнат ли заплатите догодина?

Социалният министър Бисер Петков отбеляза, че нарастването на минималната работна заплата ще е с 10,9% спрямо минималната работна заплата за тази година. Нетният доход, който ще получи човек, който е на минимална работна заплата, ще бъде 397 лева. Това се получава при приспадане на данък и лични осигурителни доходи. Размерът превишава линията на бедност от 321 лева.
 
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев отбеляза, че половин трудова Европа се труди в страни, в които няма месечна минимална работна заплата. По данни, цитирани от Велев, средната работна заплата в страните без минимална заплата е с 60% по-висока от тези, в които има месечна работна заплата. Където има по-зрели индустриални отношения и се договарят минималните заплати, има и по-високи доходи на трудещите се , допълни той.
 
Повече от 2000 лв. са нужни за издръжката на домакинство в страната, 3003 лв. - за София

Велев направи сметка, че ако се добавят и начисления като клас прослужено време към минималната заплата, то съотношението минимална - средна заплата у нас ще е над 51% при средно 42% за ЕС. В България над 400 000 души са на минимална работна заплата.
 

БГНЕС


Председателят на АИКБ прогнозира, че в области като Видин, Благоевград и Кюстендил съотношението минимална работна заплата към средна ще достигне към 85-90% с това темпо на нарастване на минималната работна заплата.
 
Според синдикатите увеличението е абсолютно наложително. Те отказаха да участват в дискусии, които според тях се водят вече повече от 20 години. От КНСБ посочиха, че минималната работна заплата в страната продължава сериозно да изостава в сравнение с другите страни членки на ЕС.
 
Над 400 000 българи работят за минимална заплата, изчисли КНСБ

Работодатели и синдикати подкрепиха предложението за ратификация на Конвенция 131 на МОТ. Според социалния министър Бисер Петков и според социалните партньори ратификацията ще бъде шанс да се договори работещ механизъм за определяне на минималното възнаграждение. Предстои уточнение по превода на един термин в конвенцията.

Социалните партньори подкрепиха приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Бяха подкрепени и предложения за промени на Наредбата за отпускане и изплащане на парични обезщетения за безработица и на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.
БТА