/ ThinkStock/Getty Images
Седем от десет работодатели предвиждат коледни бонуси за служителите си тази година. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал, посочва bTV.
 
74% от мениджърите казват, че във фирмата им ще има коледни бонуси. Те са обвързани с резултатите на фирмата и с индивидуалните постижения на служителя.

Разкриха кой е най-добрият мотиватор за работа
 
Сумите обаче няма да са по-големи от миналогодишните и ще са далеч от така наречената 13-та заплата. В 60% от фирмите бонусът ще е до 200 лева. Близо 30 на сто от компаниите планират до 500 лева за празниците.
 
Колкото по-голяма е фирмата, толкова по-сигурни са коледните бонуси.
 
В едно от производствата на голяма компания работят близо 1200 души. Заплатите и бонусите там зависят от резултатите на компанията.

Съвети от психолог: как да почиваме и после да се адаптираме на работа
 
„Настоящата година ще завършим с най-висок обем на продажби в 54-годишната история на фирмата. В тази връзка и коледните бонуси ще бъдат рекордни”, заяви прокуристът Владимир Спасов.
 
В поне 16% от фирмите обаче допълнителни стимули няма да има, а това, според експертите, е демотивиращо за служителите.

Загубата на интерес към работата - по-лоша и от депресията?
 
"Очевидно има компании, които са в недобро финансово състояние и очевидно не могат да си го позволят, но ние препоръчваме, макар и символични, и там да се помисли”, каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.
 
Проучването показва "умерен оптимизъм" сред мениджърите и за догодина. 45% от тях очакват да наемат нови служители.
btv.bg