Работниците в „Кремиковци” готвят протести
Работниците в „Кремиковци” готвят протести / снимка: Sofia Photo Agency

Кремиковските работници подготвят седмица на протестите и блокадите, ако в най-кратки срокове държавата не обяви позицията си кой да бъде новият собственик на комбината. От двете синдикални федерации в Кремиковци обявиха старт на протестите от следващия понеделник. Елена Бейкова информира:

Лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа” към комбината призоваха Министерството на икономиката и енергетиката да спре изискваните от монополите БДЖ и НЕК задължения на „Кремиковци” и да не води политика по затварянето на комбината, която ще свали цената му.

Двата синдиката обявиха, че джентълменското споразумение с компанията „Арселор Митал”, защото фирмата не е изплатила обещаните 10 млн. евро за майските заплати на работниците, които са били обезпечени с бъдеща продукция и активи на комбината. От „Ареслор” са пожелали освен обявяването в несъстоятелност на „Кремиковци”, да бъде спряно и прозиводството, което означава ликвидация на комбината срещу вливането на нови средства.

Синдикатите обявиха подкрепата си за другия кандидат-купувач в лицето на украинеца Константин Жеваго.

Ако държавата не заеме позиция по отношение на бъдещето на „Кремиковци”, в понеделник работниците ще блокират магистралата София–Пловдив, а до четвъртък със серия от шествия те ще стигнат до парламента и Министерския съвет, където ще се проведе протестен митинг.