Първанов: Горският сектор има нужда от действена управленска политика
Първанов: Горският сектор има нужда от действена управленска политика / netinfo
Горският сектор има нужда от ясна визия и действена управленска програма. Това заяви президентът Георги Първанов по време на Национална среща по проблемите на българската гора. „Това е необходимо, за да се изкоренят условията за развитието на корупционни практики”, допълни президентът. По думите му грижата за гората трябва да се превърне в обща кауза за всички поколения българи.

Георги Първанов заяви, че в годините на прехода горският сектор е бил сред най-занемарените. Ето защо той оповести пет стъпки, които ще доведат до промяна в отрасъла. Една от тях е промяна на философията на управлението на горски сектор, която да даде възможност на стопанските субекти в отрасъла да заработят в пазарна среда. Според президента е важно също да бъдат създадени финансови механизми за инвестиции в българска гора и ефективна система за нейната охрана. На въпрос на президента Първанов „Ще създаде ли държавата достатъчно гаранции, че фонд „Българска гора” ще бъде ефективно използван и управляван?” председателят на парламентарната комисия по земеделие Васил Калинов отговори:

„Аз мисля, че едва ли може да се разчита само на фонд „Българска гора”. Първо, в него сега няма абсолютно нищо и той би стартирал в средата на годината. Второ, мисля, че може би ще бъдем принудени да действаме в условията на изключение и фонд „Българска гора”, за отличие от всички останали, да бъде такъв фонд, който няма да се занулява в края на годината, и да има преходен остатък.”, каза Васил Калинов.

Председателят на парламентарната комисия по образование Лютви Местан призова вниманието да бъде насочено и към структурните фондове на ЕС, в които за българските гори има отделени 600 милиона евро.

В края на срещата президентът Георги Първанов пое ангажимента с помощта на Българския ловно-рибарски съюз и екологичните организации да бъдат засадени 500 хиляди дръвчета.

110 000 български ловци ще отделят по един ден в служба на българската гора, обеща председателят на България ловно-рибарски съюз Христо Михайлов.