Путин: Русия е отворена за преговори по украинския газов дълг
Путин: Русия е отворена за преговори по украинския газов дълг / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия "все още е отворена" за преговори по газовия дълг на Украйна, като обвини ЕС, че не е направил "конкретни предложения", за да помогне за предотвратяване на спиране на доставките от идния месец, предаде БГНЕС.

В отворено писмо до европейските лидери Путин призовава също Брюксел да "се ангажира по-активно" в намирането на начини за стабилизиране на изпадналата в криза украинска икономика.

"За съжаление трябва да кажем, че не сме получили никакви конкретни предложения от нашите партньори как да бъде стабилизирано положението", пише Путин в писмото, публикувано от Кремъл.

Той отбелязва, че Русия била "принудена" да заплаши със спиране на газовите доставки от 3 юни след преминаването към авансови плащания, защото Украйна натрупала газов дълг от 3,5 милиарда долара (2,6 милиарда евро).

"Руската федерация все още е отворена за продължаване на консултациите и работим с европейските страни, за да нормализираме положението", пише Путин. "Ние също така се надяваме, че Европейската комисия ще работи по-активно за започване на диалог с цел да изработим конкретни и справедливи решения, които ще помогнат за стабилизиране на украинската икономика", допълва той.

Близо 15% от газа, потребяван в Европа, се доставя от Русия през Украйна и Брюксел се опасява, че спирането на доставките ще доведе до нарушаване на снабдяването в ЕС.