/ Дарик архив
Отоплителният сезон в големите градове най-вероятно ще започне от началото на ноември, показват данните на топлофикациите, които се съобразяват с прогнозата за времето. За да бъде пуснато парното, е необходимо поне три дни среднодневната температура да бъде под 12 градуса и да се очаква трайно захлаждане.

С между 20 и 40% повече ще ни струва парното през следващия отоплителен сезон, показват данните на Комисията за енергийно и водно регулиране. Ведомството увеличи цената на отоплението на две стъпки от април и от юли. Причината - рекордно поскъпване на цената на природния газ. Тогава от регулатора се надяваха големите поскъпвания да бъдат компенсирани с намаление от октомври, но до такова така и не се стигна. Вместо това синьото гориво отново поскъпна.

По-скъп отоплителен сезон за софиянци, над 40% ще трябва да доплащат за парно

Увеличението на цената на най-голямата топлофикация у нас, тази в София, ще бъде средно с 24%. От дружеството уверяват, че са приключили с ремонтите си и са готови да пуснат парното.
 
"През лятото бяха ремонтирани всички основни съоръжения в топлоизточниците, бяха ремонтирани и подменени около 16 км топлопреносна мрежа. Планът беше да се подменят между 23 и 30 км на година, но се оказа, че се нарушава сериозно транспортната схема на столицата, тъй като столична община изпълни също тази година амбициозна програма по отношение на ремонта на инфраструктурата", обясни пред БНТ Боян Паунов, директор "Експлоатация" в "Топлофикация София".
 
Сериозен проблем в края на миналия отоплителен сезон предизвика авария на основен топлопровод, който остави почти половината от София без парно повече от пет дни през февруари. Спуканата тръба обаче не е подменена, призна Паунов.

"Но са отстранени всички аварии през летния период от май до август беше спрян участъкът от около 2 км от 4 км до Окръжна болница, беше подменена изолацията, беше почистена повърхността на топлопровода. Да се надяваме, че няма да има проблеми, взети са сериозни мерки по отношение на този участък", уточни той.
 
Във втория по големина град у нас - Пловдив, цената на топлата вода и парното трябваше да поскъпне с близо 23%. От дружеството обаче въвеждат таван на цените от 10 лева на кубик гореща вода за целия отоплителен сезон. Целта е да се стимулира използването й.
 
По-скъпо се очаква да излезе отоплението през зимата и за хората, които се отопляват на твърдо гориво. Грубата сметка показва, че дървата за огрев в Благоевград са скочили с 18 лева от лятото до момента и сега се продават за 90 лева на кубик като експерти очакват да достигне до 100 лева.
 
Окончателно и въпреки протестите: Парното, топлата водата и токът поскъпват

От най-голямото дружество в Югозападна България, което предлага твърдо гориво, обясниха, че дърва няма в нито един от складовете им, а такива имат в Дупница, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Петрич и Гоце Делчев.
 
"Реално погледнато ние в момента нямаме дърва, имаме подпалки, имаме всички други отоплителни еко брикети и пелети, но не и дърва, каква е причината не мога все още да разбера", коментира Иван Ризов - управител на дружество за продажба на твърдо гориво.
 
От частните фирми, които имат разрешение за добив на дърва, казаха, че заради дъждовете от последните дни не могат да влязат да добиват в гората дървесина. Признаха, че не разполагат с достатъчни количества и се налагало хората да се записват в тетрадки и да чакат по няколко седмици.
 
"Тази година има по-силно търсене на дърва за огрев поради изминалата тежка зима хората се запасяват малко повече от това, което са взимали от предишни години. Проблемите, които имаме, са липсата на работна ръка в гората", призна Калин Зашев - директор на Държавно горско стопанство.
 
Друг проблем е и износът на дървесина. През последните години големи количества заминават за Гърция, защото цените там са двойно по-високи, обясниха още експерти.