Проверяват кредитирането на сделките за “Гагарин БТ”
Проверяват кредитирането на сделките за “Гагарин БТ” / netinfo

Комисията за финансов надзор е сезирала БНБ за евентуални нарушения по кредитирането на двете сделки за “Пловдив Юрий Гагарин БТ”, научи Дарик по свои канали. Акциите на пловдивското предприятие са заложени като обезпечение на заемите в ПИБ, с чиито собственици се свързват новите стопани на дружеството.

Придобиването на 67% от акциите на първото приватизирано на борсата предприятие на тютюневия холдинг от офшорната компания “Баранко” и последвалото три дни по-късно прехвърляне на 18% на “Комсо тобако”, която е собственост на изпълнителния директор на “Гагарин” Венцислав Каймаканов и неговия брат Благой, е финансирано от една и съща банка по една и съща схема. Това е записано в сигнала, изпратен преди 10 дни до банковия надзор.

Финансовите надзорници са поискали БНБ да провери вътрешните правила за кредитиране в Първа инвестиционна банка. Според тях буди подозрение фактът, че банката е отпуснала милиони на две дружества без никакви активи и история, които са регистрирани дни преди покупката на “Гагарин” на фондовата борса.

Комисията за финансов надзор /КФН/ още не е приключила проверката на сделките за продажбата на акции на пловдивското предприятие, казаха от там.

Продължава проучването на надзора дали собствениците на офшорката “Баранко” и на “Комсо тобако” са свързани лица по смисъла на закона. КФН ще търси евентуално споразумение между двете компании за упражняване на правото на глас при управлението на “Гагарин”, като ще провери и гласуването при извънредното акционерно събрание на дружеството, на което новите собственици официално влязоха във владение.

Акционерите намалиха броя на членовете на директорския съвет от петима на трима. В новия борд влизат юристката Преслава Караджова, рентгенологът П. Хитров, а изпълнителен директор очаквано остава Венцислав Каймаканов. С промяна в Устава на новия борд са делегирани сериозни права да взема /без да свиква акционерите/ решения за съществени промени в дейността на дружеството, за инвестиционни кредити, за закриване на търговско предприятие или за отдаване под наем на значителна част от завода.

Други новини от Пловдив