/ БГНЕС, архив
Министър Николай Нанков обсъди с представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и на Камарата на архитектите в България възможни промени в нормативната уредба, които да доведат до облекчаване на строителния процес, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).
 
Основна тема на двете срещи е било оптимизирането на процедурите с цел облекчаване на гражданите и бизнеса. Дискутирана е била също и възможността за отпадане на част от съгласувателните процедури с държавни и общински администрации, където законодателството позволява.
 
Сред коментираните въпроси са били също предстоящите изменения в Закона за устройство на територията, които трябва да доведат до решаването на важни за строителния бранш въпроси. Министър Нанков е отбелязал, че законът няма да се преработва "на парче", а ще се направи една по-кардинална промяна в текстовете му.
 
Заедно с браншовиците регионалният министър е обсъдил още предстоящи изменения в подзаконовата нормативна уредба, чиято цел е да се модернизират нормите за проектиране, както и мерките за повишаване на контрола върху изпълнението на дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.