Производството на боб у нас се възражда
Производството на боб у нас се възражда / снимка: ThinkStock/Getty Images

Производството на боб в страната започва да се възражда, съобщидиректорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Иван Киряков.

По думите му след близо десетилетие на многократно намаляване на площите с протеиновата култура земеделските производители отново проявяват активен интерес към сортовете, създадени в селекционната база.

В полетата на института започва жътвата на боба и след падналите дъждове очакванията са за добър добив - около 150 килограма от декар, каза Киряков. Той посочи, че през миналата стопанска година в масивите на института са прибрали средно по около 100 килограма.

След като години наред стопаните не купуваха семена, а отглеждаха боб предимно за лични нужди, от 2015-а те ще имат финансов стимул - допълнителна субсидия за протеинови култури, и това ще промени картината, коментира директорът на института. По думите му обаче на научната база ще са необходими две-три години, за да увеличи производството на семена.

В сортовата листа на института са "Добруджански 7" - богат на оксиданти, "Беслет", който се смята за подходящ за консервиране, "Елексир" - първият български сорт, устойчив на бактериен и ореолов пригор и на пет раси антракноза. Селекционерите очакват да получи признание и новият сорт "Устрем".

Източник: БТА