Програмата за енергийна ефективност спестява 100 GWh на година
Програмата за енергийна ефективност спестява 100 GWh на година / netinfo

Сто GWh енергия за година ще бъдат икономисани с изпълнението на програмата за енергийна ефективност, съобщи правителствената информационна служба. Правителството прие Целева програма за енергийна ефективност в сградите за 2008 г.

Програмата обхваща имоти - държавна и общинска собственост, подлежащи на задължително сертифициране по Закона за енергийната ефективност. Целта е намаляване на енергийната интензивност на БВП чрез понижаване на потреблението на енергийни ресурси и ограничаване на вредните емисии въглероден диоксид в атмосферата.

Програмата за тази година предвижда да бъде извършено изследване на 582 сгради. Общата им разгърната площ е 1 713 337 кв. м. От тях 549 са държавна, а 33 са общинска собственост. Това са лечебни, учебни, детски и социални заведения, общежития, читалища, галерии, театри, административни сгради и т. н. Необходимите средства за осъществяването на програмата са 2 999 935 лв.

От 2006 г. досега са изследвани общо 619 сгради. От тях 200 са държавни, 399 са общински, а 20 са със смесена общинска и държавна собственост.