Прогнозират да си върнем парите по ИСПА по-рано от предвиденото по график
Прогнозират да си върнем парите по ИСПА по-рано от предвиденото по график / netinfo

Страната ни ще си върне средствата по ИСПА по-рано от предварително съгласувания с ЕК график. Това прогнозира пред Дарик Искра Михайлова, заместник-министър на регионалното развитие, отговарящ за изпълнението на предприсъединителната програма.

„Спорене на финансиране и провеждане на поредица от проверки по всеки един от проектите е нормална практика при финансиране на сложни и тежки проекти, каквито са тези по ИСПА. Това не са малки проекти, те продължават по-дълго време и имат по-висок бюджет, предполагат по-тежки процедури по възлагане и след това контрол по изпълнението”, обясни Михайлова. Ето какво още каза тя:

За да се говори за вина, трябва действително във всеки един проект по механизма да се види какви пропуски са допуснати, да се види дали това са пропуски или нарушения и в зависимост от характера на установеното да се реши. Ако са нарушения, трябва да има и наказания. Ако са пропуски, трябва да има подобряване на системата на работа. Ако нямаме достатъчно добри резултати при подобряване на системите за управление и контрол, по всяка вероятност ние ще загубим тези средства, което никак не е приятно и никой не е заинтересован това да се случи.