Проектът Бургас-Александруполис бил неизгоден за България
Проектът Бургас-Александруполис бил неизгоден за България / снимка: БГНЕС
Проектът Бургас - Александруполис бил неизгоден за България
24110
Проектът Бургас - Александруполис бил неизгоден за България
  • Проектът Бургас - Александруполис бил неизгоден за България

Договорът за петролопровода "Бургас-Александруполис" няма клаузи, които позволяват оттегляне, обяви в Бургас премиерът Бойко Борисов и обеща публикуване на документа.

"Ще публикуваме договора, за да видите, че в него няма клаузи, които позволяват на някоя от страните да се оттегля. Вече позицията ни е ясна - този петролопровод е проблем за екологията на региона", заяви премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че се водят разговори и с другите две държави - Гърция и Русия, но когато този договор е подписван, е направено така, че само България може да бъде неизправна страна по него.

"За другите две държави това е много важен документ. България обаче е просто път, откъдето минава един тръбопровод. И аз съжалявам, че той беше наричан енергиен проект и е включен в общия пакет", каза премиерът.

Бойко Борисов заяви още, че правителството иска да направи договора във вариант, който ще бъде изгоден за страната ни. Според него документът е подписан по начин, по който нашите интереси не са защитени.

Трансбалканският петролопровод има за цел да разтовари претоварените черноморски проливи, транспортирайки петрол по суша от пристанището Бургас на Черно море до Александруполис на Егейско море. Русия, България и Гърция подписаха междуправителствено споразумение за строителството на тръбата през 2007 г.