При решение за рестарт на проекта Белене, регулаторът ще го одобри за дни
При решение за рестарт на проекта Белене, регулаторът ще го одобри за дни / снимка: БГНЕС
При решение за рестарт на проекта "Белене", регулаторът ще го одобри за дни
69439
При решение за рестарт на проекта "Белене", регулаторът ще го одобри за дни
  • При решение за рестарт на проекта "Белене", регулаторът ще го одобри за дни

Възможно е да се забави изграждането на новото хранилище за ядрени отпадъци, съобщи председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. Крайният срок е 2015 г., но заради дейностите по ОВОС той може да бъде удължен.

Костов бе категоричен, че дейностите за удължаване на работата на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй вървят по план. Въпреки че в края на миналата година имаше струпване на проблемни ситуации в 6 блок, проблем в централата няма, увери Костов.

По думите му, агенцията не може да се произнесе по технологията на Уестингхаус преди да бъде окончателно представена. По отношение на възраждането на проекта "Белене", Костов бе категоричен, че на агенцията ще й е нужна само седмица за одобрението му.

Костов напомни, че "Белене" бе спрян след решение на Министерския съвет, потвърдено от Народното събрание, на етап, когато Агенцията за ядрено регулиране е имала готовност да утвърди проекта със съответните препоръки и бележки.

В момента, в който падне причината, поради която бе спряна лицензионната процедура, и се реши да се рестартира проектът, на агенцията ще й трябва не повече от седмица за одобрение и издаване на разрешение за строителство, каза Костов.