През септември се задава поскъпване на кредитите
През септември се задава поскъпване на кредитите / netinfo

Август не поднесе нищо ново, което да бъде определено като нова тенденция в ипотечното кредитиране. Разбира се, имаше промени през този месец от годината, но те бяха такива, че не предопределиха бъдещото на цените на ипотечните кредити. В месецът на отпуските значителни промени в условията на банките нямаше. Пример за това са и стойностите на Индекси МОИТЕ ПАРИ.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN

Настоящата стойност на индекса е 7.82 процента. Това е с 2 базисни пункта по-ниска стойност в сравнение с предходната. На практика подобно понижение не е показателно за бъдещето развитие на тенденцията. Основните причини за тази стойност на индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN са промените по офертите на две от банките включени в него. Промените са в противоположни посоки. Едната банка подобрява своята най-добра оферта, а другата я влошава.

Банката, подобряваща своето най-добро предложение постига това с намаление на застраховка „Имот” с 5 базисни пункта до 0.15 процента. Тази банка традиционно заема значителен пазарен дял в ипотечното кредитиране и това допълнително засилва ефекта от намалението на премията по застраховката. Всъщност понижението на индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN се дължи именно на този факт (голям пазарен дял на банката и подобрение на параметър влияещ върху цената на кредита).

Втората от банките, променящи своите параметри по кредити, леко влошава своята най-добра оферта. Причината за това е в плаващият компонент, определящ лихвата. В резултат на покачването на стойността на SOFIBOR се покачва лихвата, а от там и годишният процент на разход по офертата. Независимо от покачването делът на банката в индекса е достатъчно малък, за да не е в състояние да неутрализира макар и малкото понижение.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR

За разлика от индекса в лева, този отбелязва по-видимо понижение. Настоящата му стойност от 7.37 процента се понижава от 7.46%. Факторите за това са промените по три от банките, участващи в индекса. Като при Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN банката, намаляваща своята застраховка „Имот”, го прави тук. Нещо повече, тя чувствително намалява и лихвата си (с около 0.50 процентни пункта), което значително подобрява общата цена на кредита. И тук делът на банката оказва своето влияние и основно на това се дължи по-осезаемото понижение на индекса. Не бива обаче да се правят заключения, че стойността на индекса ще се задържи на това ниво и че това понижение е сигнал за нова тенденция надолу. Офертата на визираната банка е промоционална и тя изтича в средата на месец септември. Тепърва ще се анализира каква ще бъде промяната.

Още една от банките в индекса подобрява своята най-добра оферта. Понижението е с 0.15 процентни пункта и се дължи на по-ниска такса за усвояване на кредита.

Банката, която влошава най-добрата си оферта, е същата, както при Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN. Същите са и причините за влошаването. Разликата тук е, че променливият компонент не е SOFIBOR, а EURIBOR, който също е нараснал.

Преполовеният вече месец септември предполага определено раздвижване на двата индекса МОИТЕ ПАРИ. Предвид новите изисквания на БНБ относно минималните задължителни резерви, някои банки вече повишиха своите лихви. Това неминуемо ще даде отражение върху стойността на индексите за месец септември. В каква посока ще бъдат те, тепърва предстои да разберем, но е твърде вероятно тя да е нагоре.

www.moitepari.bg