Премахване на незаконните разрешителни за бизнеса поискаха от НДСВ
Премахване на незаконните разрешителни за бизнеса поискаха от НДСВ / снимка: Sofia Photo Agency

Да бъдат премахнати или облекчени незаконните лицензионни и разрешителни режими, въведени след 2006 година, поискаха от НДСВ. От жълтата партия се обявиха и за цялостно облекчаване на бизнеса чрез премахване на повечето разрешителни и намаляване на таксите за търговските обекти.

Лицензионните режими, които са въведени след 2006 година и не фигурират в списъка към Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност / ЗОАРАКСД/, да бъдат премахнати или облекчени. Това поиска ръководството на НДСВ по време на дискусия по темата.

Законът е приет през 2003 година и има за цел да улеснява бизнеса, а не да му пречи като се измислят нови регулации и такси, заяви министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

„Всички видове режими могат да се въвеждат само със закон. Не от общините, не по прищявка на министерствата, само със закон”, добави Василев.

България е на 79 място в света според индекса за конкурентоспособност за 2007 година, съобщи още Василев, като се позова на данни на Световния икономически форум. Статистиката на Световната банка за 2008 година класира страната ни на още по-задна позиция.

„По отношение на стартиране на бизнес България е на стотно място, което е много зле. Румъния е на 26-то място и явно може да стане по-добре, и Румъния го е направила, но ние не сме”, каза още Василев.

От жълтата партия настояват изпълнението на Закона за административното регулиране да се поеме от Министерството на икономиката и енергетиката. НДСВ ще внесе и предложение в Министерски съвет да бъдат намалени таксите за правене на бизнес, които са се увеличили драстично през последните две години.