От 1 юли 2019 година се увеличава таванът за всички пенсии, независимо кога са отпуснати, на 1200 лева
Таванът на пенсиите се увеличава на 1200 лева в средата на 2019-а
99112
Таванът на пенсиите се увеличава на 1200 лева в средата на 2019-а
Таванът на пенсиите няма да отпадне
  • Таванът на пенсиите се увеличава на 1200 лева в средата на 2019-а
  • Таванът на пенсиите няма да отпадне
Таван на пенсиите ще има, съобщи финансовият министър Владислав Горанов след среща на управляващите със синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в Министерския съвет. Отпада темата с отпадането на тавана на пенсиите, от 1-ви юли догодина той ще е 1200 лева, обясни още Горанов.  В момента таванът на пенсиите у нас е 910 лева. С това решение правителството се отказа от идеята да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии.

На този етап не може да се мисли за отпадане на тавана на пенсиите, а само за неговото вдигане, обясни след срещата министърът на финансите Владислав Горанов. "Промените в пенсионната формула и всички, ще ги наречем, несъвършенства на пенсионната формула не ни дават с лека ръка основание да преценим, че трябва да отпадне таванът. Има изкривявания в годините, натрупани в пенсионната формула, свързани както с индивидуалния коефициент, така и с превърнатия осигурителен стаж за някои категории работници и периодите, от които се изчисляват пенсиите в различните години, са се променяли и са лимитирани... Така че се получават едни изкривявания, които разкъсват връзката между осигурителния принос и изчисления размер на пенсиите", каза Горанов и допълни: "Увеличението на тавана до 1200 лева ще реши може би 90 на сто от проблема с ограничаване размера на пенсиите. Но няма да допуснем неоснователно получаване на незаработени пенсии, които са изчислени на база на натрупаните промени в пенсионната формула в размери, които не са свързани с приноса на хората".

Ще има увеличение на заплатите в държавния сектор, обяви премиерът

От 1 юли 2019 година се увеличава таванът за всички пенсии, независимо кога са отпуснати, на 1200 лева, съобщи финансовият министър. "И отпада темата с отпадането на тавана. Таванът по естествен път ще отпадне тогава, когато пенсиите се изчисляват на база на целия осигурителен живот на съответния гражданин", каза Горанов. 

Колко би струвало отпадането на тавана за всички пенсии?

Президентът на КНСБ Пламен Димитров също подкрепи идеята за увеличение на тавана на пенсиите. "Това, което се споразумяхме сега, е, че таванът за всички пенсии - и стари, и нови, ще бъде увеличен на 1200 лева от 1 юли следващата година заедно с увеличението на всички пенсии съобразно съответното правило, което е заложено в предварителните разчети", каза Димитров.

Увеличават заплатите, но не на калпак

Заради поскъпването на живота, което предстои през зимните месеци с повишаването на цените на природния газ, синдикатите и управляващите са се договорили, че енергийната помощ за социално слабите ще бъде увеличена с 50%.