Министър Владислав Горанов
Министър Владислав Горанов / БГНЕС
Заплатите на бюджетните служители ще бъдат увеличени от началото на 2019-та година, но не всички ще получат по 10 процента отгоре. Това стана ясно от изявление на финансовия министър Владислав Горанов след днешното заседание на правителството. Държавата ще отпусне над 1 милиард лева за увеличение на разходите за персонал във всички бюджетни ведомства, но с какъв процент ще се вдигне заплата на даден служител, ще зависи от преценката на неговия ръководител, обясни Горанов. Това е първото цялостно повишаване на възнагражденията в бюджетния сектор от 10 години насам.

Ще има увеличение на заплатите в държавния сектор, обяви премиерът

Над 430 хиляди души работят в бюджетната сфера, като част от тях са държавни служители, а други са наети по трудово правоотношение. При държавните служители размерът на индивидуалната заплата е пряко свързан с конкретните им постижения в работата, оценени от техния ръководител. Това ще бъде и принципът, по който според финансовия министър ще действат голяма част от администрациите - диференциран ръст на възнагражденията.
 
„Като по-добрите служители получат по-високо от 10%, а тези, които са показали по-ниско трудово изпълнение, да получат малко по-малко. Но ние ще осигурим възможност за всеки един ръководител да разполага с 10% повече средства“, каза Горанов.

КНСБ: С до 7 лв. ще поскъпне издръжката на човек заради новите цени на тока и парното
 
Учителските заплати ще бъдат увеличени с 20 процента, без диференциране. Министър Горанов заяви очакванията си ръстът на възнагражденията да повлияе положително върху пазара на труда и отрече това действие да е свързано с предстоящите догодина избори за Европейски парламент и за местна власт.
 
„Сега е време за бюджетът, сега се дискутират параметрите на бюджета. Сега имаме възможност, сега го правим. Ако настоявате да не го правим, няма да го правим“, допълни финансовият министър.
 
По данни на финансовото министерство към август в бюджета има натрупан излишък в размер на 2 и половина милиарда лева.