/ netinfo
С между 5 и 7 лева ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство, заради новите цени на газа, тока и парното, които влязоха в сила от 1 юли. Това показват изчисления на експерти от КНСБ. До края на годината се очаква месечната издръжка на лице от 4-членно домакинство да достигне 597 лева. От синдиката прогнозират увеличаване на енергийно бедните хора у нас и припомнят, че над милион и 200 хиляди пенсионери живеят с доход под линията на бедността, а 75 процента от семействата не разполагат с нужните средства за нормална издръжка, което означава, че всяко нарастване на цените ще се отрази върху потреблението им.
 
До края на тази година издръжката на живот ще поскъпне с около 2.3% спрямо началото, заради новите по-високи цени на газа,тока и парното, показва експертната прогноза на КНСБ. 

Линията на бедност у нас догодина ще е 348 лева
 
С повече от 2.5% ще се увеличат разходите в групата на горивата за отопление, топла вода, осветление, поддържане на електроуредите, а тази група формира около 2/3 от разходите за поддържане на жилището и 12% от общо необходимите средства за издръжка на живота в домакинствата.
 
Очаква се най-силно засегнати да бъдат живеещите в София, където над 60 процента от жилищата са с централно парно отопление.
 
При средна сметка от 150 лв. за парно, през идващите зимни месеци столичани ще плащат повече с около 11 лв., което означава, че общо разходът за целия отоплителен сезон ще нарасне с около 60 лв.

Над 2300 лв. месечно са нужни за нормален живот на четиричленно семейство
 
От КНСБ прогнозират и нарастване на енергийната бедност. По данни на Евростат над една трета от българите през миналата година не са имали възможност да поддържат домовете си достатъчно топли.
 
Друго изследване на европейската служба показва повишаване на цените на комуналните услуги със 130 процента през последните 17 години и доближаване към средните за Европейския съюз, на фона на доходите в България, които остават най-ниските от еврочленките.

2,2 млн. българи живеят под линията на бедност
 
От синдиката припомнят, че борбата с енергийната бедност включва единствено социална помощ, като за тази зима е предвидено увеличение до 374 лева за пет месеца, но това ниво все още е критично ниско и не води до намаляване на неравенството.