Предлагат заплатите в БНБ да са до 9000 лева
Предлагат заплатите в БНБ да са до 9000 лева / снимка: БГНЕС, архив

Реформаторският блок ще внесе промяна в Закона за Българска народна банка, която ще намали заплатите на гуверньора и подуправителите.

Идеята била трудовото възнаграждение на шефа на централната банка да бъде 95% от заплатата на председателя на парламента, който получава около 4500 лева на месец.

Поправката щяла да допусне още толкова допълнително материално стимулиране за месец. Това означава, че гуверньрът ще взема 9000 лева месечно. За тримата подуправители се предлага общата сума да бъде с 10% по-малко, пише в. „24 часа”.

Скандал със заплатите в БНБ разпали Велизар Енчев при избора на нов управител. Той обяви от парламентарната трибуна, че управителят на централната банка получавал 45 000 лв.

След изслушването на кандидатите за подуправители в бюджетна комисия миналия четвъртък новият управител Димитър Радев заяви, че се прави преглед на методиката, че тя вероятно ще бъде променена, както и че ще обяви сумите при приемането на бюджета за догодина.

В сряда парламентът ще реши кои да са подуправители на БНБ. Предложението на Радев е това да са Димитър Костов, Калин Христов и главният юрист на банката Нина Стоянова.