Предлагат таксата за ВЕИ да се ползва за навлизане на възобновяемата енергия за бита
Предлагат таксата за ВЕИ да се ползва за навлизане на възобновяемата енергия за бита / снимка: БГНЕС, архив
Предлагат таксата за ВЕИ да се ползва за навлизане на възобновяемата енергия за бита
68826
Предлагат таксата за ВЕИ да се ползва за навлизане на възобновяемата енергия за бита
  • Предлагат таксата за ВЕИ да се ползва за навлизане на възобновяемата енергия за бита

Парите от новата такса върху приходите на централите за възобновяема електроенергия да се насочат към навлизането й в бита.

Това предлагат от сдружение „Зелени иницаитиви".

„По света ВЕИ са признак за развитието, възхода и модерността на страните, у нас идеята за "зелена енергия" е била погрешно разбрана още от самото начало", посочват от сдружението.

Според експертите, трябва да се осигурят нисколихвени заеми и гратисен период, който да позволи повече хора да инсталират соларни панели в домовете си.

Държавата се е насочила главно към субсидиране на едрия бизнес в отрасъла, без да положи минимални усилия да популяризира "зелената енергия" и да я направи достъпна за обикновения потребител, смятат от сдружение „Зелени инициативи".

Според тях, средствата от очакваната 20-процентна такса върху приходите на вятърните и соларните централи не трябва да потъва в „блатото на НЕК и БЕХ", а трябва да се използва а за „осигуряването на стимули за широко навлизане на възобновяемата енергия в бита".

Според сдружението, с парите трябва да бъде създадена програма, чрез която да се даде възможност всеки българин да увеличи енергийната ефективност в дома си или да стане производител на зелена енергия.

Експертите предлагат държавата да разработи специална зелена кредитна схема по примера на Германия, с която да се осигурят нисколихвени заеми и гратисен период за въвеждането на възобновяемите източници в бита.

В Германия схемата се казвала "100 000 соларни покрива" и е била на стойност 560 милиона евро. Сметките за ток на домакинствата могат да се намалят с до 30 процента при използването на възобновяеми енергийни източници, смятат от сдружението.

Междувременно, депутати от енергийната комисия потвърдиха за Дарик, че утре ще се събере широка експертна група, която ще обсъди промените в Закона за енергетиката и в Закона за възобновяемите енергийни източници.

Проектотекстовете вече са почти готови, но трябва да се съгласуват с експерти от Българския енергиен холдинг и ресорния министър Драгомир Стойнев. Най-важната част от промените - какъв ще бъде процентът на облагане и по какъв механизъм ще се достигне до него, все още не е окончателно решена.

Миналата седмица пленарната зала прие на второ ченете текстове, с които се въвежда 20% такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи, както и ограничаване на часовете на работата им през деня.

По-късно стана ясно, че се работи по диференцирана ставка. Освен това новата такса ще засегне всички производители на ток, а не само зелените централи.