Правната комисия одобри промените в НК за банките
Правната комисия одобри промените в НК за банките / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Правната комисия одобри промените в НК, свързани с банките, предаде БГНЕС.

Между приетия на първо четене и сегашния вариант има промени. Така в подобрения на второ четене текст отпадна израза "внасяне на смут и страх в населението". При окончателно одобрения вариант се посочват "вредни последици".

Комисията одобри следния текст: "Който с цел да набави за себе си или другиго имотна облага или да причини вреда другиму разпространява неверни сведения за финансовото състояние на банката или на финансовата институция и от това могат да настъпят значителни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 3 години".

Ако от това пък са настъпили значителни вредни последици или е получена имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години. Така този вариант изрично предвижда вредоносна цел, например.

Одобреният на второ четене текст с изключение на наказанията, беше предложен от Янаки Стоилов и група народни представители. Председателят на правната комисия Четин Казак отбеляза значителните разлики и подчерта, че така всички основания за критики и опасения от прекалено широко тълкуване или прекалено широко възможно прилагане на този нов наказателен състав, според него отпадат.

"Съставът е изцяло променен, той е коригиран, редактиран във вид, в който да не позволи злоупотреба, да не позволи каквато и да е цензура или пък тенденциозно широко тълкувание и употребата му за цели извън тези, които би следвало да бъдат от обществена полза за постигането на превантивния характер и превантивната цел на този наказателен състав", каза Казак.

В текста, приет на второ четене от правната комисия се предвижда и наказателна отговорност за длъжностно лице. Така за длъжностно лице, което не представи информация или предоставя невярна такава и са настъпили значителни вредни последици или е получена значителна имотна облага наказанието стига от 7 до 10 години. По - висока е и глобата от 20 000 до 50 000 лева.

Заседанието на комисията се състоя в отсъствието на депутатите от ГЕРБ.