Правителството прие държавен бюджет с рекордни разходи за догодина
Правителството прие държавен бюджет с рекордни разходи за догодина / БГНЕС
Горанов: Бюджетът 2017 е консервативен, можем да сме умерени оптимисти
90892
Горанов: Бюджетът 2017 е консервативен, можем да сме умерени оптимисти
Горанов: Бюджетът 2017 е консервативен, можем да сме умерени оптимисти
  • Горанов: Бюджетът 2017 е консервативен, можем да сме умерени оптимисти
  • Горанов: Бюджетът 2017 е консервативен, можем да сме умерени оптимисти

Предизборно правителството прие държавен бюджет с рекордни разходи за догодина. На извънредно заседание кабинетът разгледа проектите на три бюджета за 2017-та - за държавния бюджет, бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 г.

Според основните параметри на държавните сметки за догодина ще има най-високите харчове в последните години, 1,4% дефицит и забавен икономически растеж.

Финансовият министър Владислав Горанов определи Бюджет 2017 като консервативен и изпълним.

Бизнесът: Бюджет 2017 е на изоставащото развитие

и още: Според синдикатите бюджет 2017 е по-скоро инерционен

Рекордни разходи от държавната хазна, дефицит от 1,4% и забавящ се икономически растеж до 2,5%. Това са част от параметрите на републиканските сметки за догодина. В Бюджет 2017 е залегнало и увеличението на минималната работна заплата от 420 на 460 лева.

"Бюджетът за следващата година осигурява средства за нормалната работа на държавните органи. Бюджетът е консервативен, изпълним и е съставен в условията на растящ БВП. Това ни дава основание да бъдем умерени оптимисти, че ще можем да изпълним бюджета дори и по-добре - това означава, че ако прогнозите за икономически растеж бъдат надминати, всеки лев, постъпил допълнително в хазната, ще послужи за намаляване на дефицита", обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Кабинетът прие и проектобюджета за държавното обществено осигуряване, който предвижда увеличение на пенсиите с 2,4% от юли догодина и с около 40 лева повишаване на средния осигурителен доход.

Министерски съвет прие увеличението на пенсиите с 2,4%

"Промените в бюджета на ДОО водят и до подкрепа на две изключително важни политики, свързани с цялостната реформа в осиновяването, по-добра защита правата на родителите-осиновители с възможност да ползват всички права за отпуск до навършване на пет години на детето и политиката свързана с подкрепа за работещите майки да се завърнат през първата една година на работа", коментира министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Министърът на здравеопазването Петър Москов определи бюджета на Здравната каса като изпълним, балансиран, съобразен със здравната стратегия.

МС одобри законопроекта за бюджета на НЗОК за 2017 г.

"Разширява се обхвата и обема на профилактичните прегледи, увеличават се натоварванията при диспансерните прегледи при личните лекари, увеличава се при специалистите допълнителен профилактичен прегледа да се изисква от тях. това върви със съответното финансиране. Има увеличение и на параметрите за болнична помощ и за лекарствени средства", обобщи здравният министър.

Предстои разглеждането на трите бюджета от Народното събрание. В следобедните часове от пресцентъра на парламента съобщиха, че законопроектът за държавния бюджет за 2017 г. е внесен в деловодството днес. Веднага след постъпването на законопроекта зам.-председателят на парламента Димитър Главчев е подписал разпореждането за разпределение на проектобюджета на парламентарните комисии.

В деловодството на Народното събрание са били внесени също и Законопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване и проектът на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г.