Правителството нямало идея какво трябва да се прави с транспорта в България
Правителството нямало идея какво трябва да се прави с транспорта в България / Sofia Photo Agency, архив
Правителството нямало идея какво трябва да се прави с транспорта в България
55062
Правителството нямало идея какво трябва да се прави с транспорта в България
  • Правителството нямало идея какво трябва да се прави с транспорта в България

Правителството в продължение на три години бездейства по отношение на геостратегическите проекти, които минават през България. Мнението е на Петър Мутафчиев от парламентарната група на Коалиция за България. Според него въпросното бездействие създало множество проблеми за развитието на транзитния транспорт и за усвояването на повече товари. Като пример за това Мутафчиев посочи липсата на реализацията на договора за строителство на контейнерни терминали в Бургас и Варна. По думите му това са груби грешки на сегашното управление, които ще донесат сериозни последици за развитието на транспорта в България.

Мутафчиев обяви, че до 2014 година тези два терминала трябвало да бъдат готови. И това според него било последната възможност България да усвои пари от японската банка за развитие: „За съжаление, правителството на Бойко Борисов направи всичко възможно тези проекти да бъдат спрени. Спряно беше строителството на контейнерните терминали, а с решение на управляващия орган по ОП „Транспорт" беше спряно финансирането на интермодалния терминал в София, като средствата бяха насочени към метрото в столицата".

Над 70 процента от товарите по света се извозват с морски транспорт, увери Борислав Гуцанов от БСП: „Трябва да се осъзнае, че транспортът не е автомобилният транспорт, не са магистралите, а е възможност за печелене на огромно количество пари за държавата, друго откриване на работни места, друго отваряне на тези два града, друг туризъм. Цялото нещо се опропасти за тези три години. Слава Богу, че парите все още седят. Това е пълно безумие – да е ясно какво трябва да се направи и някой да спира проекта, защото има мерак да даде на концесия пристанището".

Според Гуцанов правителството не можело да роди идея за това какво да прави с транспорта в България.