Последен ден от срещата на върха на АТИС
Последен ден от срещата на върха на АТИС / снимка: БГНЕС

Във втория заключителен ден от срещата на върха на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), която се провежда в Сидни, Австралия, ще има две работни заседания, след което лидерите ще приемат заключителна декларация, съобщават информационните агенции.

Очаква се лидерите на 21 държави от АТИС да призоват за окончателно завършване на преговорите за либерализация на световната търговия, които продължават шест години. Австралийският премиер Джон Хауард заяви, че лидерите, които представляват големи търговски нации като САЩ, Япония, Китай и Русия, ще излязат с изявление днес за търговските преговори, протичащи в Женева.

Министрите на търговията на страните от АТИС вече подписаха обща декларация в подкрепа на успешното приключване на замразените преговори от кръга Доха. Документът призовава лидерите на страните от АТИС да подкрепят успешното приключване на т. нар. кръг Доха от преговорите на Световната търговска организация (СТО) за либерализиране на търговията.

Преговорите бяха забавени заради несъгласия между богатите и бедните страни за размера на селскостопанските субсидии и разширяването на пазарния достъп. Генералният директор на СТО Паскал Лами, който също е в Сидни, заяви, че пробив в преговорите от кръга Доха може да се очаква до няколко седмици.

Икономиките на страните членки на АТИС съставляват половината от световната търговия и около 60 процента от световния брутен вътрешен продукт. Американският президент Джордж Буш, който вече отпътува от Австралия, предложи срещата на върха на АТИС през 2011 г. да се състои в САЩ. Следващата среща на върха на АТИС пък ще бъде в Перу.