Популацията на вълци и чакали расте, в страната навлизат и рисове
Популацията на вълци и чакали расте, в страната навлизат и рисове / снимка: Guliver/Getty Images
Популацията на вълци и чакали расте, в страната навлизат и рисове
79228
Популацията на вълци и чакали расте, в страната навлизат и рисове
  • Популацията на вълци и чакали расте, в страната навлизат и рисове

Застрашаващо голяма става популацията на вълци и чакали в страната. Това признаха пред Дарик от Съюза на ловците и риболовците в България. Хищниците не се притесняват да влизат в селата и да нападат домашни животни или стада в частните ферми. Нова опасност за населението в Западна България пък е навлизащият от Сърбия рис.

Набезите на вълци и чакали по селата продължават. Най-често от гладните хищници страдат възрастните хора в по-обезлюдените български села. Често чакалите влизат директно в оборите и отмъкват животните. Глутниците обаче нанасят сериозни щети и на по-големите ферми в страната.

Все по-бързо разрастващата се популацията на вълци и чакали в страната обаче може да доведе до сериозни проблеми, призна пред Дарик председателят на Управителния съвет на съюза на ловците и риболовците в България Иван Петков.

България е една от страните, които могат да се погвалят, че „имаме достатъчно и в изобилие хищници, особено пък едри хищници", каза той. Популацията на вълци по преценка на ловците през последните години е нараснала много и в страната има не по-малко от 1200 екземпляра. В рамките на ловните излети тази популация се регулира, като се отстрелват 300-320 годишно. По думите на Петков това не е достатъчно.

Чакалът също е страшно разпространен според председателя на ловно-рибарския съюз. Годишно се отстрелват около 25 000 чакала и въпреки това те са не по-малко от 40 000 на територията на страната.  От Сърбия към Югозападна България пък навлиза рисът.

„За какво състояние на полезния дивеч ще говорим и какво ще говорим да защитим интересите на частните фермери, на чиито стопанство едрите хищници нанасят сериозни щети", каза той.

Ще се борим докрай да запазим лова на вълка в България, категоричен е Петков. Той обясни, че няма как да се върне заплащането за отстрел на този вид хищник въпреки увеличаването на популацията и нападенията на животни по селата, тъй като преди е плащала държавата. „Бихме поискали от държавата тези 30 процента, които даваме от вноската за стопанисване на дивеча.Тези пари, които не са по-малко от 2 млн. лв. , да се оставят в сдруженията и да отидат за охрана на дивеча и стимулиране на ловците, които ще регулират състоянието на хищниците в България", каза Петков.

Не по-малко щети на стопанствата нанасят и мечките, при тях обаче ситуацията е малко по-различна. У нас мечките са защитен вид и убийството им освен с глоба се наказва и с лишаване от свобода.