Поправят козметично Закона за потребителския кредит. Спорният текст остава!
Поправят козметично Закона за потребителския кредит. Спорният текст остава! / снимка: Sofia Photo Agency
Поправят козметично Закона за потребителския кредит. Спорният текст остава!
28907
Поправят козметично Закона за потребителския кредит. Спорният текст остава!
  • Поправят козметично Закона за потребителския кредит. Спорният текст остава!

Вече трети ден продължава спорът между политици и експерти доколко в новия Закон за потребителския кредит, който влиза в сила от днес, е заложен капан по въпроса с плаващите лихви по кредитите. С него се дава възможност на банките сами да определят методологията за изчислението им. Така според финансисти потребителят няма да знае с плащането на каква лихва се задължава и колко всъщност ще му струва кредитът. Според политиците банките нямат интерес да вдигат лихвите заради конкуренцията помежду им и имат задължението да информират потребителя за въпросната методология.

Кредитните институции да публикуват на интернет страниците си информация за начина на определяне на т.нар. референтен лихвен процент, такава промяна в новия закон ще внесат председателят на икономическата комисия в Народното събрание Мартин Димитров от Синята коалиция и заместникът му в комисията Стоян Мавродиев от ГЕРБ. За казуса алармира в ефира на Дарик финансистът Любомир Христов в понеделник.

След като в понеделник обяви, че законът е съобразен с европейските директиви и не нарушава правата на потребителите, а вчера икономическият министър Трайчо Трайков подкрепи аргументите на Любомир Христов срещу разпоредбата, която дава право на банките еднолично да определят методологията за изчисление на т.нар. променлив лихвен процент по потребителския кредит, днес Мартин Димитров все пак заговори за поправка на новия закон, но тя на практика не променя по същество текста.

„Като се приеме една методология, тя да не може да бъде променяна. Това, което мисля, че можем сега допълнително да направим, е тази методология да бъде достъпна в сайта на всяка кредитна институция и всяка промяна също да е достъпна на сайта на съответната кредитна институция. В Закона за потребителския кредит е записано, че банката или кредитната институция е длъжна да информира писмено за всяка промяна всеки човек, но това може да бъде допълнено с информация на самия интернет сайт.

Нека да си кажем нещата, както изглеждат: всяка фирма, която продава хляб, сама си определя цената; всяка фирма, която произвежда салами, също сама си определя цената. Това, което ние можем да направим, е те да спазват договора, който подписват с потребителя и да няма подвеждаща информация", посочи Мартин Димитров.

За Стоян Мавродиев от ГЕРБ не е притеснителен фактът, че банките ще определят методологията за референтния лихвен процент. „Тази методология е базирана на конкретни параметри като например цената на ресурса, по който банката е получила съответното финансиране, нивото на риск и др. Сложили сме императивно задължение за банките да уведомяват предварително своите клиенти, преди да предприемат подобна стъпка. Народното събрание свърши перфектно своята работа, интересите на българския потребител са максимално защитени и е спазена европейската директива", посочи той.