Половината от хората не правят избор в кой фонд да се осигуряват за втора пенсия
Половината от хората не правят избор в кой фонд да се осигуряват за втора пенсия / снимка: БГНЕС

Не можем да имаме разчети за ефекта от приетото предложение лица, които не са направили избор в кой пенсионен фонд да се осигуряват, да бъдат прехвърлени към НОИ, защото с това предложение се дава право на доброволен избор; не знаем какво ще предпочетат хората. Това заяви пред журналисти управителят на НОИ Бисер Петков след приемането на бюджета на ДОО от парламентарната бюджетна комисия.

В отговор на въпрос Петков потвърди, че статистиката в момента показва, че половината от хората не правят избор къде да се осигуряват и разпределянето им става автоматично към пенсионните фондове. Ако приетото предложение се приеме и в пленарната зала и влезе в сила това би означавало, че от следващата година такива хора автоматично ще бъдат разпределени към НОИ и няма да имат право повече да се върнат към някои от частните пенсионни фондове.

Надявам се, че тези промени, ако влязат в сила, ще стимулират хората да се замислят и да правят избор за своето бъдеще, така че процентът на хората, които не са избрали фонд да бъде по-малък, коментира Петков. Той уточни, че в приетите днес текстове се предвижда само лицата, за които сега възниква задължение за осигуряване да имат едногодишен срок, в който да изберат къде да отива вноската от пет процента, предвидена за втория стълб на общественото осигуряване.

За работещите, които в момента се осигуряват в универсален пенсионен фонд има такава възможност - ако желаят да прехвърлят средствата си във фонда на Държавното обществено осигуряване, обясни Петков. В този случай те ще получат пълната си пенсия от ДОО, когато се пенсионират, а ако продължат да се осигуряват в частен пенсионен фонд ще получават част от пенсията си от ДОО, а останалата част - от частния пенсионен фонд, добави управителят на НОИ. Той коментира, че идеята на предложението е не НОИ да започне да работи като 11-ти пенсионен фонд, а да продължи да работи по разходопокривната система, където парите не се инвестират, а средствата от вноските, допълнени със субсидия от бюджета отиват за изплащане на пенсиите на всички пенсионери.

Източник: БТА