Плевнелиев сезира КС за таксата за екоцентралите
Плевнелиев сезира КС за таксата за екоцентралите / снимка: Sofia Photo Agency
Плевнелиев сезира КС за таксата за екоцентралите
69408
Плевнелиев сезира КС за таксата за екоцентралите
  • Плевнелиев сезира КС за таксата за екоцентралите

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд заради въвеждането на такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи, докато е на държавно посещение в Китай.

Държавният глава настоява съдът да се произнесе върху заключителните разпоредби на държавния бюджет за тази година, с които се въвежда такса върху двата вида възобновяеми източници, като посочва, че с тези текстове се създава непредвидима икономическа среда в страната.

Сезирането на Конституционния съд от страна на президента в момент, когато той е на държавно посещение в чужбина, не се случва за първи път. По време на посещението му във Виетнам Плевнелиев сезира съда за решението на Народното събрание, с което отменя избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

С оспорените от президента Росен Плевнелиев текстове в Закона за държавния бюджет се въвежда такса върху вятърните и слънчевите централи, която по предварителни оценки на кабинета трябва да донесе на хазната 150 млн. лева.

Според държавния глава, противоречи на конституцията въвеждането на такса само за производителите на ток от слънчева и вятърна енергия, защото това са различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране. Не се предвижда да плащат такава такса нито другите производители на енергия от възобновяеми източници - например от вода и от биомаса, нито други производители, от които държавата изкупува електроенергия на преференциални цени, каквито са топлоцентралите с комбинирано производство, коментира президентът.

Плевнелиев цитира текстове от Конституцията, според които инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона.

Правната несигурност създава риск не само да няма нови инвестиции в страната ни, но и да загубим вече осъществени инвестиции и работни места. Стабилните инвестиции и икономическият растеж, а не популисткото и административно-командно намаление на цените на електроенергията, създават заетост и повишават доходите на гражданите", коментира Плевнелиев.

Държавният глава бе заявил намерение да сезира Конституционния съд за текстовете от бюджета, свързани с таксата върху вятърните и соларните централи, но фактически го прави в момент, когато е извън страната. По аналогичен начин той постъпи и при сезирането на съда по казуса с решението на парламента да отмени назначението на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС.

В средата на миналата година Плевнелиев наложи частично вето върху актуализацията на бюджета за 2013 г. Въпреки че не одобри текстовете за ВЕИ-таксата в новия бюджет, президентът обяви, че няма да наложи вето и върху него, но ще сезира Конституционния съд за отделни текстове.

Депутатите решиха да наложат такса върху приходите на екоцентралите по предложение на Атака. Ефектът от мярката за държавната хазна се изчислява на 150 млн. лева. Финансовият министър Петър Чобанов увери, че тя няма да доведе до санкции от Брюксел. Промените обаче изведоха производителите на екоенергия на протести. Те са категорични, че това ще доведе до свиване на приходите, прогнозираха фалити и дори поскъпване на тока за потребителите.Приходите от таксата ще бъдат насочени към енергийни програми.