Токът ще поскъпне, ако се въведе нова такса за производителите на зелена енергия
Токът ще поскъпне, ако се въведе нова такса за производителите на зелена енергия / снимка: БГНЕС
Въвеждането на такса за производителите на енергия от ВЕИ би оскъпило тока
68590
Въвеждането на такса за производителите на енергия от ВЕИ би оскъпило тока
  • Въвеждането на такса за производителите на енергия от ВЕИ би оскъпило тока

Цената на тока ще се повиши, ако бъде въведена такса от 20 на сто върху приходите на производителите на вятърна и слънчева електроенергия. Това заяви за Дарик Иво Иванов, зам.-председател на фотоволтаичната асоциация. Според него, подобна мярка ще дебалансира пазара на електроенергия и ще доведе до фалити на дружества, а толкова голямо сътресение не може да не се отрази на цената и за крайния потребител.

Мярката бе приета при второто четене на бюджета за следващата година в ресорната комисия късно снощи по предложение на „Атака" и изненада опозицията, а и голяма част от представителите на управляващите партии.

С предложението на „Атака", което бе прието късно снощи, се въвеждат две новости в сектора на вятърната и слънчевата енергия. Първо, ще има 20-процентна такса върху приходите им и второ, пределно количество енергия, която може да произвеждат.

Пред Дарик вносителят Николай Александров обясни, че се очаква от таксата да бъдат събрани около 160 млн. лева, което по думите му ще бъде допълнителен бюджетен буфер, поради което текстът е включен в преходните и заключителни разпоредби на бюджетния закон за догодина. По думите му вятърните и соларни централи се "бъркат" в енергетиката по особен принцип - само когато има възможност да се да се ползва определеният източник. Те са активни само тогава и при това положение се налага някъде в енергийния пръстен да бъде изключена друга централа, за да се поеме системата тези допълнителни мощности.

Според ВЕИ сектора, производителите на двата вида енергия участват в микса с общо 6 на сто, но облагането им с подобна такса ще доведе до масови фалити и невъзможност за погасяване на кредити. Иво Иванов от фотоволтаичната асоциация видя дискриминация в решението, защото се отнася само за вятърната и слънчевата енергия. Според него ефектът ще е чувствително повишаване на цените. На въпрос на Дарик как би се аргументирало подобно решение, той отговори, че създаването на криза в сектора ще доведе до поскъпването. "Не може да разтърсиш една индустрия и да очакваш, че това няма да създаде ценово напрежение в целия сектор", коментира той.

От асоциацията виждат пряка аналогия между въвеждането на тази такса и миналогодишното въвеждане на 40 на сто цена за достъп до мрежата, което те атакуваха в съда и спечелиха. Сега очакват да им бъдат възстановени общо 300 млн. лева от тази такса, както и други 150 млн. лева от дълговете на НЕК към възобновяемите източници.