Петролът стабилен в азиатската търговия
Петролът стабилен в азиатската търговия / netinfo

Цените на петрола останаха почти без промяна в азиатската търговия след информацията за забавяне на доставките от Мексиканския залив, която надделя над безпокойствата на инвеститорите за кредитната криза в САЩ, която може да забави световния икономически растеж и да се отрази на търсенето на суровината, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американският лек суров петрол с доставка през ноември поевтиня с 3 цента до 105,70 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Вчера цената на същия контракт се понижи с 88 цента до 105,73 долара за барел.

Около 66 на сто от производството на петрол и 61 процента от добива на природен газ в Мексиканския залив са спрени след преминаването на ураганите Густав и Айк.

Мексико също временно намали добива на петрол с почти 9 на сто, съобщи ИТАР-ТАСС. Дневното производство е намалено с 250 000 барела заради ограничаването на обема на производството на нефтопреработвателните предприятия в щатите Тексас и Луизиана в САЩ, пострадали от урагана Айк.

В Лондон цената на сорта Брент с доставка през ноември се повиши с 16 цента до 102,81 долара за барел.

Инвеститорите изчакваха да узнаят повече подробности за плана на правителството на САЩ за преодоляване на финансовата криза, отбелязва АФП.