Овчаров: Невъзможно е 40% увеличение на природния газ
Овчаров: Невъзможно е 40% увеличение на природния газ / netinfo

Абсолютно невъзможно е 40-процентно увеличение на цената на природния газ от 1 януари догодина. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред комисията по енергетика в парламента, на която представи информация за хода на преговорите с "Газпром". Той съобщи, че България води преговори за постигане на дългосрочни договорености, които да гарантират необходимия ни енергиен ресурс.

Точни параметри от хода на преговорите с „Газпром” не бяха посочени от министъра на икономиката и енергетиката с мотив, че договарянето не е приключило. В края на месеца на заседание на политическия съвет на управляващата коалиция ще бъде изготвена позицията на страната ни за хода на преговорите или за тяхното прекратяване, съобщи Румен Овчаров.

Засега се търси дългосрочно решение за осигуряване на необходимия ни енергиен ресурс за дълъг период от време. Вторият вариант е България да се откаже от предоговаряне, защото споразумението с „Газпром” е до 2010 година, обясни Овчаров, но предупреди, че при този вариант след 2010 година природният газ ще поскъпне най-малко с 40 процента, ще намалее обемът на транзита през страната ни и ще бъде под въпрос осигуряването на количествата газ, които искаме.

Възможностите ни за диверсификация на източниците ни на природен газ са силно ограничени. Проектът НАБУКО изостава, газопроводът Азербайджан-Турция-Италия все още е в проект и не е ясен капацитетът му, отчете пред енергийната комисия министърът на икономиката Овчаров.

Единственият полезен ход за преодоляването на проблема със спирането на тока в някои области на страната е електроразпределителните да съберат ресурса, който имат, и да не го изнасят в компаниите-майки, а да започнат инвестиции тук, коментира още министърът на икономиката пред журналисти. По думите му държавата с миноритарните си дялове в тези дружества няма никакъв ход.