Отварят офертите за концесията на летище Пловдив
Отварят офертите за концесията на летище Пловдив / DarikNews.bg, архив

Днес отварят офертите на потенциалните концесионери на летище Пловдив. Крайният срок за кандидатстване изтече преди два дни. Предложения за бъдещо стопанисване на аеропорта дадоха "Пампорово" АД и инвеститори от Китай, Хонг Конг и Турция.

На 7 април в Държавен вестник беше публикувано решение за откриване на процедура за отдаване на летището на концесия. Обектът е с площ 2 376 518 кв.м, като концесионерът трябва да инвестира не по-малко от 35 267 000 евро без ДДС в рамките на 35 години и не по-малко от 16 791 000 евро за първите пет години от срока на концесията.

Правителството отпусна 2 млн. лв. за летище Пловдив

Кандидатите трябва да имат опит над 5 години през последните 10 години в опериране на международно летище с пътникопоток над 1 млн. души, както и товарооборот над 40 000 тона годишно. Всеки кандидат трябва да е внесъл банкова гаранция за участие в размер на 150 000 лв.

Летище Пловдив с нови полети до Германия, Испания, Италия и Турция

Летище Пловдив и датска консултантска компания са подготвили договор за разработване на четири нови маршрута до местния аеропорт - Испания, Италия, Германия и Турция (Гърция). Възможните дестинации до Испания са Барселона, Палма де Майорка и Херона, а до Италия - Бергамо и Бари. До Германия предполагаемата дестинация е Франкфурт.

Възможно е първите полети да стартират през предстоящия зимен сезон, но "екшън-планът" и за четирите направления е насрочен за март 2017 г.