/ Gulliver/Getty Images
Лошите метеорологични условия принудиха авиокомпанията Боинг да отложи първия полет на новия си самолет 777Х, който беше предвиден за днес в района на Сиатъл в северозападната част на САЩ, се казва в кратко изявление на американската компания, цитирано от АФП.

„Отлагаме планирания за 23 януари първи полет на 777Х заради метеорологичните условия“, се казва в изявлението. Проучва се възможността полетът да се извърши в петък.



Полетът първоначално беше планиран за лятото на 2019 г., но беше изместен във времето заради редица проблеми, включително и с новия двигател, създаден от „Дженеръл Електрик”.

„Боинг” беше под интензивен натиск и контрол след глобалното заземяване на модела 737 MAX през март, след две смъртоносни катастрофи.
 


Вече има направени 340 поръчки за 777X, предимно от самолетни компании - гиганти като Emirates, Lufthansa, Cathay Pacific, Singapore Airlines и Qatar Airways. Самолетът е конкурентна опция на Airbus A350. Ако всичко е наред с първия полет, „Боинг” ще подаде документи до FAA като част от официалния процес на сертифициране, който включва сертификационен тестов полет.

Сега компанията цели в началото на 2021 г. да започнат първите търговски доставки на самолета, като предишният срок за това беше средата на 2020 г.
БТА