Откриват авиолиния София-Белград напролет
Откриват авиолиния София-Белград напролет / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Откриват редовна авиолиния София-Белград напролет
68897
Откриват редовна авиолиния София-Белград напролет
  • Откриват редовна авиолиния София-Белград напролет

В края на март следващата година ще бъде открита редовна авиолиния София-Белград, съобщи сръбският премиер Ивица Дачич след срещата си с българския министър-председател Пламен Орешарски в рамките на еднодневното му официално посещение у нас.

Двамата премиери са обсъдили ускоряването на строежа на магистралата между София и Ниш, която трябва да бъде готова до средата на 2016-та година. Тема на разговор е бил и проектът "Южен поток". Премиерът Пламен Орешарски заяви, че България ще се съобрази максимално с европейските изисквания по проекта, но не пожела да отговори категорично, дали правителството ще се откаже от проекта, ако Брюксел продължи да защитава позицията, че той не отговаря на европейските закони.

Българският премиер потвърди подкрепата на правителството за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, а сръбският му колега Ивица Дачич посочи, че държавата му е напреднала много в изпълнението на изискванията, като вътрешнополитическите реформи и диалога с Прищина.

Колкото до проекта "Южен поток" и позицията на Европейската комисия, че сделките по него нарушават европейското законодателство, Дачич заяви, че въпросът трябва да бъде решен на най-високо политическо ниво.

"Без вас няма "Южен поток". Сърбия има голям интерес от реализацията на този проект, тъй като не можем да сме зависими само от Украйна. Ние не сме член на Европейския съюз, но не можем сами да строим "Южен поток", каза Дачич.

Премиерът Орешарски посочи, че общата позиция на Сърбия и България по проекта е, че той е изгоден и би дал сигурност в газовите доставки. "Предстоят разговори и ще се съобразим в максимална степен с европейските изисквания", каза премиерът.

Откриват авиолиния СофияБелград напролет
netinfo