Оставяме страната в устойчиво финансово състояние, увери Чобанов
Оставяме страната в устойчиво финансово състояние, увери Чобанов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Оставяме страната в устойчиво финансово състояние. Фискалният резерв надхвърля 8 милиарда и в следващите няколко месеца дава възможност за гъвкавост и посрещане на нежелани събития, коментира пред журналисти финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на кабинета.

"Знаем за какво трябват тези пари, ясно беше показано и неколкократно споделено, че дългът от емисията, която направихме на международните пазари, и която беше най-успешната емисия, правена до момента, 3 млрд. лв. са за покриване на емисията, която падежира януари следващата година, но дотогава има време и това дава някаква допълнителна гъвкавост", отбеляза министърът.

Той коментира, че в основната си част бюджетният дефицит се поражда от европейски средства. Продължават усилията за размразяване на средствата по "Околна среда" и когато това стане, с първите около 470 млн. лв. на практика ще се заличи дефицитът, дължащ се на европейските средства, заяви Чобанов. В момента финансовото министерство подготвя доклад за състоянието на бюджетите на отделните министерства и ведомства, който ще бъде предоставен на следващия кабинет, отбеляза Чобанов.

Източник: БТА