Още над 400 млн. лв. дължи държавата на строителните фирми
Още над 400 млн. лв. дължи държавата на строителните фирми / снимка: Sofia Photo Agency

Над 400 млн. лв. ще останат задълженията на държавата на строителните фирми след разплащанията, направени от Министерството на регионалното развитие, съобщи изпълнителният директор на Камарата на строителите у нас Иван Бойков.

Около 80 млн. лв. са задълженията на строителното министерство. Досега то е разплатило 121,6 млн., а до дни остава да бъдат разплатени още 5 млн. лв. Най-важното в момента е да се погасят публичните задължения, за да може фирмите да участват в нови обществени поръчки, обясни Иван Бойков. От своя страна председателят на камарата Симеон Пешов даде пример със социалното министерство, което отказва да плати задължения от 32 млн. лв. по Красива България. Регионалният министър Росен Плевнелиев обясни, че повечето от разплащанията на неговото ведомство са с фирми, които са направили отстъпка. 5 млн., които предстои да бъдат разплатени до дни, ще бъдат дадени на 40 малки фирми, които ще получат около 30 процента от парите си.

Плевнелиев допълни, че през последните четири години са направени изключително много необезпечени договори. Регионалният министър определи развитието на страната ни като ненормално и допълни, че трябва да се направят спешни реформи, за да не се окаже, че има едно пропиляно десетилетие. Според Плевнелиев дори с антикризисните мерки не трябва да „се пълнят дупки", а да се търси реформиране на системата. Иван Бойков пък коментира една от тези работни мерки срещу кризата - увеличаването на ДДС с 2 на сто. Според него тя няма да се отрази толкова на строителния бранш, колкото на обикновените хора.