ОПЕК обсъжда свиване на добива на черно злато
ОПЕК обсъжда свиване на добива на черно злато / Guliver/Getty Images

Ръководителите на ОПЕК обсъждат във Виена с Русия и други страни извън картела как да бъде намалено предлагането на черно злато, за да се свие свръхпредлагането и да се вдигнат цените, предаде АФП.

"Процедурата на ребалансиране продължава вече прекалено дълго и ние не можем да поемем риска да бавим още дълго корекциите", заяви генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, вземайки дума при откриването на дебатите на тази предварително обявена техническа среща.

Русия върви към края на епохата на "лесния петрол"

Руската делегация отказа какъвто и да било коментар преди разговорите, но ОПЕК и Русия - основният производител на петрол наред със Саудитска Арабия, имаха напоследък редица срещи, чиято дел бе да укрепят сътрудничеството си, за да се намали нестабилността на цените.

Иран, основният конкурент на Саудитска Арабия в региона, който продължава да тегли последиците от западните икономически санкции, парализирали страната, преди да бъдат вдигнати през януари, се изключи от намаляването на добива.

Игрите с петрола

Ирак също обяви, че няма да участва в такова споразумение, защото води война срещу "Ислямска държава". Всичко това би могло да подкопае каквото и да било споразумение, коментират анализатори, цитирани от АФП.

Източник: БТА