/ БГНЕС
Ограничава се употребата на олово, живак и кадмий в електрическото и електронно оборудване. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и смеси. Новите изисквания са в съответствие с разпоредбите на европейска директива и целят ограничаване на използваните опасни вещества в електрическото и електронното оборудване.

От 22 юли 2019 г. ограниченията ще се прилагат за всяко електрическо и електронно оборудване (включително кабели или резервни части за неговия ремонт), което се пуска на пазара. Предоставя се възможност за повторната употреба на резервни части за тези изделия за определен период. От обхвата на закона се освобождават тръбните органи, музикални инструменти, които съдържат олово, поради липсата на надеждни заместители.

Андриан Райков от ГЕРБ обясни, че за определени категории оборудване се въвеждат преходни периоди за повторна употреба на резервни части. "Стремежът е да се улеснят дейностите, включващи ремонт, замяна на резервни части, като целта е насърчаване на кръговата икономика в ЕС", посочи той.

Веществата олово и живак в концентрация 0,01% и кадмий в концентрация над 0,01% ще са допустими в повторно използвани резервни части, възстановени от електрическо и електронно оборудване, в срок не по-късно от 22 юли 2026 г.