Очакват 20% ръст на туристите до края на годината
Очакват 20% ръст на туристите до края на годината / netinfo

Посещенията на туристи у нас по прогнозни данни до края на август бележат ръст от 17.6%, съобщи председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Тя допълни, че ръстът в приходите в сектора е 16.1%. Продължава да се увеличава броят на българите, които избират чуждестранни дестинации по време на отпуските си.

Румънците продължават да държат първенството по ръст – увеличението при тях до края на август е 56 процента, уточни Анелия Крушкова. Гостите ни от Сърбия и Македония също отбелязват увеличение от 70 на сто, но то е на фона на нула в сравнение с предходната година откакто България влезе в ЕС и съответно затегна режима за влизане в страната.

По прогнози на Агенцията по туризъм вероятно до края на годината ще отчетем ръст на туристите от 20 на сто.

Подготвените промени в Закона за туризма ще бъдат обсъдени в сряда на дискусия в Народното събрание. Сред предложенията за нови текстове е това да се въведе 3-годишна валидност на категориите, давани на хотели, обясни Анелия Крушкова.

„Толкова е широк вече аспектът на предлаганата хотелиерска услуга, толкова много нови хотели влязоха в употреба, толкова много нови възможности имаме за настаняване. Искаме ясно да бъдат дефинирани задълженията на всеки един от хотелиерите и тези задължения да бъдат спазвани на определен период от време и проверявани от съответните органи” каза Крушкова и допълни: „Нашето предложение е на всеки три години наистина тези хотели да се проверяват за качеството на предлаганата от тях услуга от гледна точка на интериора, от гредна точка на комфорта, от гледна точка на безопасността.”

Шефката на Агенцията по туризъм поясни, че изобилието от нови модерни хотели в курортите ни е голямо предимство на страната ни като туристическа дестинация и затова е важно да се поддържа качеството.