Обсъждат идеи държавата да субсидира мобилността на кадри в туризма
Обсъждат идеи държавата да субсидира мобилността на кадри в туризма / снимка: БГНЕС
Росица Янкова
72021
Росица Янкова
Даниела Бобева
  • Росица Янкова
  • Даниела Бобева

Държавата да субсидира по-голямата мобилност на кадри в бизнеса. Подобни идеи са обсъдени на среща между вицепремиера Даниела Бобева, Агенцията по заетостта и представители на туристическия бранш. Даниела Бобева обърна внимание на проблема, че много хора получават добро образование в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, но след това се реализират в чужбина.

От своя страна зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова коментира възможностите за субсидиране от страна на държавата.

"Тук ние сме изключително отворени както през тази година, така и през следващата да разработим мярка в различни варианти, в която да подпомогнем този бранш именно с мобилността, тъй като по-голямата част от хората, които работят в курортите, на практика не живеят в тях. Много често дори за уикендите те не могат да се приберат у дома и на работодателя това излиза скъпо. И по-смислено е, ако те поемат ангажимент част от тези пари наистина да бъдат допълнени към възнаграждението, защото това би задържало този персонал тук, ние пък да поемем транспортните разходи за този период", каза Янкова. Тя напомни, че пакетът може да включва и еднократна помощ за преместване на имуществото за хора, които биха желали да се преместят по-трайно в тази част на страната, където може да бъде осигурена такъв тип заетост. Тази възможност и в момента съществува и сумата възлиза на около 600 лева.

Янкова сподели и идея, върху която би могло да се помисли, а именно: ако примерно един човек бъде нает на работа, да се субсидира работното място на неговия съпруг или съпруга, тъй като много често причината хората да не се местят, е, че другата част от семейството би останала без работа.

За този сезон ще бъдат поканени студенти да практикуват познанията си в морските курорти, допълни от своя страна Даниела Бобева. Ще се работи и със сираци, които да попълнят дефицита на кадри, най-вече при водното спасяване. Между 80 и 100 абитуриенти от домове за деца ще бъдат обучени за спасители с подкрепата и финансирането на Червения кръст и ще могат да се включат през лятото в сезона, каза Бобева.