Обявяват резултатите от преговорите по енергийни проекти с Русия
Обявяват резултатите от преговорите по енергийни проекти с Русия / снимка: Sofia Photo Agency

Резултатите от преговорите по големите енергийни проекти с Русия ще оповестят участниците в двудневното заседание на Българо-руската комисия за икономическо и научно сътрудничество, което се провежда в София. Очаква се руската делегация, водена от министъра на енергетиката Сергей Шматко, да съобщи позицията си за финансирането на АЕЦ "Белене".

Преди дни шефът на руската държавна енергийна компания "Росатом" обяви готовността на корпорацията да участва в осигуряването на пари за втора атомна централа. Това обаче бил означавало, че българската държава трябва да предостави на Русия дял от собствеността в централата. Неотдавна правителството изрази намерение да намали държавното участие в проекта до 20-30 процента. В момента България притежава 100 процента от него, след като германският инвеститор RWE се отказа от "Белене” в края на октомври.

Сергей Шматко ще преговаря с българския си колега Трайчо Трайков и за строежа на нефтопровода Бургас – Александрупулис. Премиерът Бойко Борисов съобщи преди дни, че от българска страна проектът няма да се развие, докато екоминистерството не потвърди, че не застрашава околната среда. Преговори ще се водят и за участието на страната ни в проекта Южен поток. Руснаците настояват капацитетът на бъдещата газова тръба да бъде увеличен двойно. Разговорите между българската и руската делегация включват още въпроси за взаимната търговия, туризма, военно-техническото сътрудничество.