Обмислят разделяне на единната сметка на четири
Обмислят разделяне на единната сметка на четири / снимка: БГНЕС
Обмислят разделяне на единната сметка на четири
70104
Обмислят разделяне на единната сметка на четири
  • Обмислят разделяне на единната сметка на четири

Единната сметка да бъде разделена на четири отделни сметки. Това обмислят управляващите заради решението на Конституционния съд, което отмени плащането на данъци и осигуровки в една сметка. Пред журналисти финансовият министър Петър Чобанов заяви, че или сметките ще станат отделни, или ще бъдат обособени четири подсметки към единната сметка. И в двата варианта към четирите сметки ще има отделни такси.

Докато не бъдат направени законодателни промени за единната сметка, бизнесът и гражданите остават да плащат по настоящите правила, категоричен бе министър Петър Чобанов.

"Възможностите, които разглеждаме към момента и които ще бъдат обсъдени с бизнеса още в началото на следващата седмица, тъй като е необходимо да чуем и неговото мнение, е запазване на една сметка с четири подсметки или разделянето на единната сметка на четири сметки, като вътре във всяка от тях се запази философията за погасяване на задълженията", каза финансовият министър.

И в двата варианта, които ще бъдат координирани с бизнеса, се очаква да има четири направления - социалните осигуровки, здравни осигуровки, данъци и плащанията за допълнителна втора пенсия. "Такса за плащане при всички случаи ще има", каза министърът.

Чобанов обеща промени да са готови в ускорени срокове, като от финансовото министерство са получили уверението на парламента, че законодателните промени ще бъдат разгледани и гласувани приоритетно и в пленарната зала.

Промените в единната сметка се налагат в разгара на данъчната кампания. Припомням, че до 10 февруари всеки може да получи пет на сто отстъпка от данъка си за довнасяне, ако подаде данъчна декларация и погаси дължимите суми.

Конституционният съд отмени единната сметка за приходите. Решението на съда бе взето с 8 на 2 гласа. Това означава, че от тук нататък хората и фирмите, които желаят да погасят задълженията си към държавата, ще могат да посочат кой свой дълг искат да погасят.

С действащата досега система автоматично се покриваше най-старото задължение. Промяната беше въведена от бившия финансов министър Симеон Дянков, като желание за това изрази бизнесът.