Социалният министър Бисер Петков
Социалният министър Бисер Петков / БГНЕС
Обмислят възможност до 2023 г. пенсионерите да избират методика за пенсията им
101078
Обмислят възможност до 2023 г. пенсионерите да избират методика за пенсията им
  • Обмислят възможност до 2023 г. пенсионерите да избират методика за пенсията им
До началото на 2023 година хората, които се пенсионират, ще могат да избират дали да го направят по новата формула или по старата формула. Това заяви социалният министър Бисер Петков в кулоарите на парламента. Хората, които са подали заявления за пенсия след 1 януари 2019 г., ще имат шест месеца да поискат пенсия по стария ред.

НОИ ще пресмята пенсиите и по новите, и по старите правила
 
Идеята е хората да имат възможност за избор в следващите четири години как да се пенсионират, поясни министър Петков: "Ако бъде подкрепена такава промяна и влезе в сила, в бъдеще хората ще имат възможност, право при заявяване за отпускане на пенсия да поискат тя да бъде изчислена и по старата методика, която беше действаща до края на 2018 г. Предложението, което ще бъде направено, е тази възможност (тя е преходна разпоредба, затова трябва да бъде за определен срок) да бъде валидна до началото на 2023 г., тоест периодът от четири години напред".

Какъв ще е гратисният период за пенсиониране по старите или новите правила?
 
Предстои да бъде внесено предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване, с което да се даде възможност за избор на механизма за пенсиониране.