/ БГНЕС
Синдикатите защитиха новата пенсионна формула
101036
Синдикатите защитиха новата пенсионна формула
  • Синдикатите защитиха новата пенсионна формула
След срещата при премиера синдикатите защитиха новата пенсионна формула и обвиниха медиите в невежество, разпространение на спекулации и изкуствено създадено напрежение. От КНСБ и "Подкрепа" припомниха, че пенсионната реформа е договорена още преди няколко години, и нищо не е останало скрито от хората.
 
Конфедералният секретар на КНСБ Ася Гонева наблегна върху открито начертаната през 2014 г. пенсионна реформа, а тази реформа предвиждаше отпадане на трите най-добри осигурителни години от пенсионната формула и на тавана на пенсиите от началото на 2019-а.
 
НОИ ще пресмята пенсиите и по новите, и по старите правила

В края на миналата година, след среща отново при премиера, и отново със синдикатите и с участието на финансовия министър, отпадането на тавана беше премахнато, а от формулата бяха извадени още три години и беше въведено допълнително ограничение на индивидуалния коефициент. За ефекта от всичко това днес бяха обвинени медиите.
 
"Тези проценти са една чиста симулация, която се превръща спекулация от определени лица и медии, благодарение на това, че там няма експерти, които да им обяснят на простичък език за какво същност става въпрос", заяви Гонева.
 
Няма да се допусне ощетяване на бъдещите пенсионери

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов сподели, че е изненадан от това, което чете в медиите относно ефекта на новата пенсионна формула, и даде за пример погрешните според него изчисления, направени чрез калкулатора на Националния осигурителен институт (НОИ) - една от електронните услуги на държавната институция.
 
"Нека припомня, че през 1997 г. минималната работна заплата беше 30 000 лева, които днес са 30 лева. Но ако във формулата сложиш тези 30 000 лева, като нищо ще получиш тия чудовищни резултати, които днес се размятат. Безкритично, за съжаление", обясни синдикалният лидер.  
 
Манолов отхвърли възможността за разминаване в пъти между размерите на пенсията по старите и по новите правила, каквито примери се появиха в медиите.