НС: Кабинетът да внесе анализ за скока на цените до октомври
НС: Кабинетът да внесе анализ за скока на цените до октомври / netinfo

До октомври кабинетът да внесе в Народното събрание анализ на причините за скока на цените, реши парламентът след близо три часови разисквания по темата. Според министър-председателя Сергей Станишев основно външни фактори стоят зад поскъпването стоките и услугите у нас. Не беше подложено на гласуване искането на опозицията правителството да подготви конкретна програма за регулиране на ценовите равнища.

Във всички европейски страни предвид покачването на световните цени се разработват и прилагат програми за противодействие на цените, каза лидерът на ДСБ Иван Костов.

Високите международни цени през последните три години съвпаднаха с присъединяването на страната към Европейския съюз, каза премиерът Сергей Станишев и допълни: „Това без съмнение оказа допълнително влияние върху инфлационните процеси в страната, тъй като България е страната в Европейския съюз с най-ниско ценово равнище.”

„Слушах ви с опасението да не се стигне до проблемите на националния отбор по футбол”, каза депутатът от ОДС Мартин Димитров. „Подобни едночасови доклади се правят тогава, когато няма конкретика и яснота относно мерките”, каза още Димитров. „Защо да не се намали ДДС с 2 процентни пункта. Това ще доведе до спад в цените”, каза синият депутат.

„Намаляването на ДДС с 2 пункта е типична проинфлационна мярка”, контрира премиерът Станишев.

„За всички е ясно, даже и за кокошките-ударнички, че правителството няма капацитет да предложи антиинфлационни мерки. Искам да ви подпомогна теоретично с книгата „Икономика за начинаещи”, каза Лидия Шулева, депутат от БНД.

„Ако се съди по това колко старателно и внимателно сте прочели тази книга, това е нивото на вашето икономическо мислене”, отвърна премиерът на Лидия Шулева.