Няма отлив на чужди туристи от България
Няма отлив на чужди туристи от България / netinfo

Няма отлив на чуждестранни туристи от България, каза председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова във Варна. По данни на агенцията, броят на туристите всъщност е нараснал с 4.49 на сто, а приходите в бюджета, в сравнение с миналата година, са се повишили с 15.86 процента. Впечатлението за отлив се създава заради насищането на легловата база, обясни Крушкова, цитирана от БТА.

Председателят на ДАТ добави, че страната ни трябва да социализира ценните обекти, с които разполага, за да привлече чужди и български туристи. През следващите две-три години предстои развитие на културния туризъм, каза Крушкова. По думите й, от значение ще бъдат и последните археологически разкрития в страната, които следва да бъдат представени атрактивно.

Около 16 процента от българите през тази година са почивали в чужбина, сочат данните на Държавната агенция по туризъм, представени от Крушкова.

Крушкова откри в "Евксиноград" работна среща на ръководители на туристически администрации от страни от Централноевропейската инициатива. На форума присъстват представители на 12 държави.

Целта на срещата е да бъде създадена партньорска мрежа между институциите в различните страни, които да координират действията си и да отстояват свои позиции пред други международни организации, поясни Крушкова.

Тя отбеляза, че акцент в срещата ще бъде възможността за изграждане на регионални културни туристически коридори. България има какво да предложи в това отношение, защото ние сме трети в Европа по културно наследство след Гърция и Италия, смята Крушкова.