Няма основания за нарастване на цените след влизането ни в ЕС
Няма основания за нарастване на цените след влизането ни в ЕС / netinfo

Няма основания за големи нараствания на цените след влизането на България в Европейския съюз. Очакваме продължаване на тенденцията на намаляване темповете на инфлацията. Това каза в предаването „Портфейл” на „Дарик” Калин Христов - съветник на управителя на БНБ.

Ако вземем страните от Централна Европа, които бяха приети в ЕС през 2004 година, ще видим, че в три от тях е имало известно нарастване на инфлацията, а в пет тя е стояла практически непроменена. Въпросът е в коя група ще попадне България, каза Христов и обясни:

„Там, където нарастват по-осезаемо цените, ефектът идва от това, че тези страни не са имали мита към трети страни. Например, Естония никога не е имала мита в историята си. Влизайки в ЕС тя, няма мита срещу европейските страни, но трябва да въведе срещу Китай. Въпросът тогава е: Ние в тази ситуация ли сме? И отговорът е: Ние не сме в тази ситуация, т.е. не можем да очакваме същия механичен ефект. Нямаме основание да очакваме големи нараствания на цените от гледна точка на тези ефекти, мита акцизи и други стоки. По-скоро, и то е зададено и в нашата прогноза за 2007 година, ние очакваме удължаване на тенденцията на намаляване на темповете на инфлацията”.