Няма договорка между БСП и ДПС за предсрочното пенсиониране
Няма договорка между БСП и ДПС за предсрочното пенсиониране / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Няма договорка между БСП и ДПС за предсрочното пенсиониране
69021
Няма договорка между БСП и ДПС за предсрочното пенсиониране
  • Няма договорка между БСП и ДПС за предсрочното пенсиониране

Социалният министър Хасан Адемов отрече информацията, че има договорка между БСП и ДПС за въвеждане на възможност за предсрочно пенсиониране. В понеделник депутатът от БСП Екатерина Заякова съобщи, че последната договорка в социалната комисия е била да се въведе възможност хората да се пенсионират, ако имат нужния стаж за пенсия, но им остава 12 или по-малко месеца до навършване на възрастта.

Договорката предвиждала за този период от време пенсионираните да получават 85 процента от реалния размер на пенсията. В сряда парламентът трябва да разгледа на второ четене промените в Кодекса на социално осигуряване, с които се дава възможност за предсрочно пенсиониране при недостиг на до 2 години стаж или възраст, и които бяха отхвърлени от социалната комисия миналата седмица.

Министър Хасан Адемов заяви, че не е запознат с новата идея за предсрочно пенсиониране. "Нито министър-председателят, нито министърът на труда и социалната политика, нито председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика сме запознати с тази идея. Друг е въпросът дали тя е по-добра от предложенията, които са правени досега", каза министърът.

От КНСБ се обявиха против каквито и да било варианти за предсрочно пенсиониране, тъй като това би отнело правата на работниците, които ще се възползват от такава мярка. Вниманието трябва да е насочено към категорийните работници, които остават ощетени, тъй като стажът и възрастта при тях продължават да растат, заяви Пламен Димитров.

Текстовете, които в сряда ще се гледат в комисия в НС, предвиждат замразяване на възрастта и стажа за трета категория труд и учителите, но не и на работещите първа и втора категория, като едновременно с това отпада изискването за възраст за пенсия при военните, обясни синдикалният лидер. Той е категоричен, че няма как профсъюзите да приемат подобно положение и всички категорийни работници да са "спокойни и тихи".

При гласуването на промените утре ще стане ясно и за колко време ще бъдат замразени условията за пенсиониране на третата категория.