Няма да има блокада на границата за Великден
Няма да има блокада на границата за Великден / БГНЕС, архив
Няма да има блокада на границата за Великден
86385
Няма да има блокада на границата за Великден
Няма да има блокада на границата за Великден
  • Няма да има блокада на границата за Великден
  • Няма да има блокада на границата за Великден

Без блокада на границата по време на Великденските празници и Гергьовден.

Превозвачите взеха решение да отменят протестните си действия. Вместо това заедно с туристическия бранш ще подпишат съвместна декларация. В нея ще бъде записано, че ако отново се стигне до блокада на границата от гръцка страна, българите ще отговорят реципрочно и също ще затворят граничните пунктове.

Превозвачите няма да блокират границата в периода от 29 април до 8 май. Това обаче е последният път, в който се прави компромис, каза транспортният министър Ивайло Московски. Вместо протест, превозвачите и туристическият бранш ще подпишат ултимативна декларация.

"Тази декларация ще отправи призив към Гърция, ако отсега нататък се допусне незаконно блокиране на границата по каквото и да е причина, абсолютно целият бизнес и всички български браншове, които ще се присъединят към тази декларация, съответно ще блокират и те границата, така че да се отговори на тези незаконни гръцки действия", обясни министър Московски.

Към декларацията ще могат да се включат и всички икономически сектори, които искат да подкрепят превозвачите. Засега транспортният бранш очаква подкрепа от част от земеделците и животновъдите. Самата декларация ще бъде връчена на гръцкия посланик у нас.

Българските превозвачи блокират границата с Гърция за 10 дни

"За да бъде официално информирани гръцкото правителство и гръцките власти, сме решили подходът да бъде такъв. Щом са готови с декларацията, през външно министерство, тя ще бъде връчена на гръцкия посланик", поясни още министър Московски.

Какви ще са последствията при блокада на българо-гръцката граница по Великден

Европейската комисия е изразила становище, че случващото се на границата са междусъседски проблем и двете страни трябва да намерят решение сами.

Няма и механизъм за действие при подобна ситуация.

През изминалата седмица правителството е водило разговори с гръцките власти, но до момента южната ни съседка не е поела ангажимент да не допуска бъдещо затваряне на границата.